Hlavní navigace

DVD-RW mechanika HP dvd840i

1. 9. 2006

Sdílet

Všeuměl, který umí vypalovat média a na druhé straně je laserem dokáže také popsat Svět DVD vypalovaček nev...


Všeuměl, který umí vypalovat média a na druhé straně je laserem dokáže také popsat


Svět DVD vypalovaček nevyhnutelně zvolnil tempo svého rozvoje. Ze špičkové periferie se pomalu, ale jistě stala povinná výbava, jejíž cena klesla k hranici tisíce korun. Ani mechanika HP dvd840i není žhavou novinkou, přesto stále patří mezi nejlépe vybavené modely.
Zkušeného recenzenta hned po vybalení mechaniky z krabice (prodává se v maloobchodním balení) napadne, že až na čelní panel (provedený v tmavošedé barvě) mu připadá poněkud povědomá. Není divu, dvd840i pro HP vyrábí společnost LG, která mechaniku rovněž prodává pod vlastním označením GSA-4166B. HP si tedy rozhodně nevybralo špatně mechaniky LG patří už tradičně mezi to nejlepší, co je na trhu k sehnání. Jak původní LG, tak verze nabízená HP nabízejí prakticky zcela kompletní sadu funkcí, jež lze po moderní vypalovačce požadovat: podporou všech myslitelných formátů (včetně dvouvrstvých zapisovatelných DVD?R a DVD-RAM) počínaje a schopností pálit popisky na disky lightscribe konče. Samotné balení obsahuje vedle vcelku mělké mechaniky, která snadno pasuje i do velmi těsných skříní, také kabely a šroubky pro instalaci, manuál, jedno lightscribe médium a konečně CD s Nero OEM Suite, obsahující jednak Nero Express 6.6, řadu utilit Nero, program pro vytváření popisků CD SureThing a také PowerDVD 6 od společnosti CyberLink.
V testech nás mile překvapila především výborná kvalita zápisu na CD-R disky, kterou určitě ocení všichni, kdo si vypalují hudební či MP3 CD do přehrávačů v autě (ty totiž bývají často poměrně citlivé na kvalitu zápisu). Velmi dobré výsledky předvedla mechanika i při práci se zapisovatelnými DVD a při čtení poškozených disků. Jako většina konkurenčních mechanik, ani dvd840i neovládá formát zápisu Mount Rainier. Různorodá je i podpora, či přesněji schopnost překonávání chráněných CD. Zatímco u her zvládne ochranu typu SafeDisc či SafeDisc 2 a Securom, u zvukových CD si neporadí (ani nepřečte) s disky chráněnými CDS 100. To ale nic nemění na tom, že HP dvd840i je velmi dobře vybavená a kvalitní všestranná mechanika, navíc za zajímavou cenu v maloobchodním balení. Pokud tedy chcete k mechanice též legální software pro přehrání DVD či základní vypalování, můžeme vám ji doporučit.

HP dvd840i

podpora LightScribe a DVD-RAM
retailové balení se softwarem Nero
nezvládá CDS 100 a Key2Audio
Cena vč. DPH: 1 550 Kč
K testu zapůjčila firma: Hewlett Packard, www.hp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku