Hlavní navigace

DVD přehrávač s technologií HDMI

1. 1. 2007

Sdílet

Biostek XE-320Pro podporuje DVD i MPEG-4 a nabízí digitální výstup Základním problémem klasických DVD přehrá...


Biostek XE-320Pro podporuje DVD i MPEG-4 a nabízí digitální výstup


Základním problémem klasických DVD přehrávačů je skutečnost, že vezmou kvalitní digitální obraz filmu na DVD či v MPEG4, převedou ho do analogového PAL signálu (v lepším případě do RGB složek na SCART výstupu) a pošlou na vaši zbrusu novou plazmovou či LCD televizi. Biostek XE-320Pro je jiný.
Plochý a kompaktní (430 x 38 x 230 mm) DVD přehrávač vypadá elegantně a modré podsvícení krytu u výsuvného CD/DVD vozíku působí rovněž zdařile. Pouze oranžově svítící LCD displej by možná vypadal lépe, pokud by byl zcela grafický a ne pouze segmentový. Nicméně i takto hodnotíme vzhled přehrávače kladně. Odlišný názor však máme na dálkový IrDA ovladač. Je vyroben v podobě bílé krabičky s mnoha malými kulatými tlačítky. Na jednu stranu je hezké, že ovladač nabízí mnoho funkcí, nicméně je pravda, že díky množství prvků je ovládání nepřehledné (naopak na přehrávači samotném výrobce tlačítky možná až příliš šetřil). Rozmístění tlačítek bychom si dokázali představit přehlednější, pozitivem je, že tlačítka ve tmě alespoň fosforeskují.
Na DVD přehrávači Biostek XE-330Pro je velmi sympatické, že nepřehrává pouze standard-ní DVD video a CD audio nosiče, ale poradí si i s mnoha dalšími multimediálními záznamy. Zařízení pracuje s následujícími AV formáty: DVD Video, DVD Audio, CD Audio, Video CD. Poslouchat lze i hudbu ve formátu MP3, OGG, WAV, WMA. Video lze mít uložené nejen v normě MPEG-2 ve standardním formátu DVD Video, ale můžete přehrávat i soubory DivX nebo XviD či přímo soubory MPEG-1 či MPEG-2. Jak je u DVD přehrávačů již dobrým zvykem, podporuje XE-320Pro kódování zvuku typu Dolby Digital a Dolby Pro-Logic II. Pokud chcete prohlížet fotografie uložené na CD nebo DVD médiu, je to rovněž možné. Zařízení dokáže dekódovat formát JPEG i Photo CD.
To nejzajímavější ale naleznete poněkud netradičně na zadní straně přístroje. Vedle myriády tradičních audio a video konektorů (kompozit a komponent video, SCART, S/PDIF audio a 5.1 audio) totiž výrobce zařadil i moderní digitální rozhraní HDMI (480p, 576p, 720p, 1 080i), schopné přenášet v digitální podobě jak obraz, tak zvuk. HDMI se již etablovalo jako standard pro připojení LCD a PDP televizorů (navíc jej lze pomocí redukce připojit i na některá rozhraní DVI a naopak) a jeho použití v DVD přehrávačích je jen logickou předzvěstí příchodu nové generace přístrojů podporujících HDMI Blu-ray a HD DVD či nových konzol.
Při praktickém testování jsme vyzkoušeli nejen klasické filmy určené pro tuzemský trh, ale rovněž i DVD zakoupené v Asii. Nosič nesl video ve formátu NTSC (DVD region 9), který přehrávači nečinil nejmenší problémy. Jestliže tedy hledáte univerzální stolní DVD přehrávač, vhodný pro moderní LCD a PDP televizory či digitální projektory, je Biostek XE-320Pro vhodným kandidátem.

Biostek XF-320Pro

podpora formátů
konektivita
OSD menu v češtině
design dálkového ovladače
Cena vč. DPH: 2 249 Kč
K testu zapůjčila firma: Acomp, www.acomp.cz

Byl pro vás článek přínosný?