Hlavní navigace

Dejte své obrázky světu

7. 9. 2007

Sdílet

Posledních několik let je již zcela zřejmé, že klasické fotografii v běžném domácím použití odzvonilo. Spolu s ní se do zapomnění odebraly také kdysi nezbytné věci, jako například fotoalba.

příloha_ovladnete_sva_data

Digitální fotoaparát má takřka každá rodina. Může si ho dovolit prakticky kdokoliv. Ať už pořizujeme momentky z dovolené nebo oslavy či aspirujeme na pozici uměleckého či reportážního fotografa, bariéry, které to vše kdysi blokovaly, padly jako domeček z karet. Snímky z digitálního přístroje jsou k dispozici okamžitě po pořízení, odpadá složitý chemický proces jejich vyvolání a zvětšení. K fotoaparátu není nutné snad s výjimkou baterií pořizovat žádný spotřební materiál. Je k dispozici kdykoliv a kdykoliv máme přístup také k jeho produktům, tedy k obrázkům. Zaměřme se ale na prohlížení pořízených obrázků. V dobách chemické fotografie jsme mohli snímky prohlížet jen v albech nebo na diapozitivech. Když jsme chtěli cokoliv z toho okopírovat a třeba věnovat přátelům, museli jsme investovat peníze. Když jsme album s fotografiemi někomu půjčili, aniž bychom mu připravili vlastní kopie, sami jsme byli bez něj. Ačkoliv digitalizace fotografie náklady spojené s přípravou zvětšenin a kopírování srazila prudce dolů, jedna věc zůstala stejná. K našim fotografiím má přístup pouze ten, komu je nakopírujeme, vypálíme na médium, ukážeme. Skutečně globální rozměr fotografování dal až další z moderních výdobytků – internet, přesněji řečeno jeho služby. Jen díky němu náleží umění a řemeslo vytváření obrázků skutečně všem a uznávaným umělcem se může s minimálními náklady jen za cenu vlastní snahy stát prakticky kdokoliv. Ano, mluvíme o elektronickém publikování snímků.


Hurá na web
Stejně jako se vyvíjely metody digitalizace fotografie, procházela evolucí i metoda, jak je dostat do světa. Nejklasičtější způsob dnes pochopitelně představuje publikování na vlastních webových stránkách. Dělá se tak (a mnozí uživatelé to stále považují za nejlepší metodu), že v editoru stránek, jako je třeba Microsoft Frontpage nebo NVU, navrhneme vlastní web, do něj zapracujeme fotografie a pak ho nahrajeme na server.
Tato metoda je určena pro lidi, kteří si s webem rádi vyhrají. Dává naprostou svobodu úpravy stránek i fotografií, nicméně její pracnost se úměrně komplikuje s tím, kolik obrázků chceme dát k dispozici veřejnosti. Někteří dodavatelé webových editorů začali do svých programů začleňovat nástroje, které publikaci fotografií zjednodušují, přesněji částečně automatizují. Některé z těchto funkcí právě ti, kdo si rádi hrají, příliš nepřivítali, ale velké části veřejnosti, jež se chce prostě podělit o svá dílka s ostatními, se zase čas a peníze investované do profesionálního nástroje jednoduše nevyplatí. Naštěstí si člověk svou práci rád zjednodušuje. Používání digitální fotografie přineslo potřebu speciálního softwaru pro organizování snímků a pro jejich upravování v počítači. Tento software je k dispozici zdarma i v komerční podobě a jeden z nejoblíbenějších (Zoner Photo Studio) je dokonce české provenience. Funkce publikování fotografií byla postupně zabudovávána i do těchto aplikací. Protože nejsou primárně určeny k výrobě webů, máme k dispozici mnohem méně možností než například s Frontpage, ale laikovi naprosto dostačují. Umí připravovat hezky vypadající
a účelné fotografické galerie v podobě kolekce webových stránek a souborů s obrázky, respektive s jejich náhledy. To vše obvykle pomocí několika klepnutí myši. Jejich princip spočívá v tom, že vybrané obrázky jsou programem vloženy do předem připravené šablony stránek. Uživatel má možnost vybrat si z několika šablon a pak upravit jejich dílčí nastavení, například název galerie, velikost a typ písma v ní a podobně. Výsledek na web nahraje buď sám, nebo pomocí programu, který web vygeneroval. Jediná další věc, jež potřebuje, je hostovací prostor na serveru. Ten lze bez problémů získat zadarmo. Přestože je publikování pomocí takových programů rychlé a nadné, stále není nejpohodlnější. Vzhledem k tomu, že galerie jsou nahrávány na běžný webhosting, nastávají určité problémy. Prvním z nich je, že jakákoliv změna nebo úprava se musí provést v původním programu a pak znovu nahrát na web. Programy, o kterých byla řeč, na to nejsou často připraveny. Již exportovanou galerii změnit neumí, a jak se musí kolekce fotografií sestavovat celá znovu. Tím se v podstatě opakuje již jednou provedená práce. Tím ovšem výčet vad nekončí. Ačkoliv běžný freehosting nemá s webovou galerií problém, galerie není právě to, na co by byl optimalizován. Někteří lidé tyto problémy řešili tak, že v hostovacím prostoru webového serveru spustili
aplikaci, která fungovala jako organizátor fotografií. Tato aplikace je ve své podstatě odvozena ze systému pro správu obsahu (CMS), který je upraven tak, aby operoval především s obrázky a s jejich galeriemi. Tak vznikl web zcela nového typu a ten je dnes na internetu značně oblíben. Mezi jeho funkce bylo postupem času zpětně implementováno i to, o čem již byla řeč. Tedy možnost publikovat obrázky z programu určeného pro jejich správu. Rozdíl pochopitelně spočívá v tom, že program nyní nenahrává soubory s obrázky na stránky do hostovacího prostoru webového serveru, ale komunikuje se systémem pro správu obsahu, který zařídí vše ostatní, včetně podoby výsledné galerie jako stránky. Jedna z mnoha předností? Publikování trvá kratší dobu a ke změně galerie není třeba celý proces opakovat. Uživatel je spokojen.

Obrázky na webu zadarmo

Na internetu existuje celá řada takových služeb a v následujícím textu se některým z nich budeme věnovat podrobněji. Podívejme se ale nejprve na webové galerie jako na celek. Existuje několik základních typů. Prvním z nich jsou servery, které jsou určeny komukoliv a o jejich obsahu se předpokládá totéž. Každý, kdo se zaregistruje, může publikovat své fotografie, obvykle do stanovené kvóty dané počtem obrázků nebo jejich velikostí. Každý z uživatelů si může prohlížet obrázky všech ostatních. Může v nich vyhledávat, může si je stahovat na počítač třeba jako pozadí plochy, nebo vkládat do vlastní galerie. Některé servery nabízejí funkci omezení. I když obrázky jsou k dispozici většinou komukoliv, některé z nich lze zpřístupnit například jen pro kamarády. Ty si pak prohlížejí pouze vybraní uživatelé, nebo mohou být přístupné zcela soukromě a nikdo kromě mne se k nim nedostane. Dále existují servery, které sice poskytují funkci webové galerie, ale nejsou přístupné každému. Jejich funkce mohou být vázány například na to, že jste si koupili program pro správu fotografií určitého dodavatele, konkrétní digitální fotoaparát, nebo jste klientem jiné služby. Kromě tohoto omezení existuje ještě jedna kategorie webových galerií. Nejsou svázány s konkrétním dodavatelem výrobku nebo služby, ale nejsou pro každého uživatele. Nemůžete se do nich jednoduše registrovat, někdy je ani nemůžete jednoduše procházet. Jsou to speciální aplikace určené například profesionálním fotografům. V ostrém protikladu k těmto uzavřeným galeriím jsou takzvané image hostingy. Tyto servery neposkytují nic jiného než prostor pro uložení obrázků na web. Pokud chcete mít na stránce obrázek a ten se tam už nevejde, je právě image hosting řešení pro vás. Stejně jako pokud se na fóru chcete podělit o hezký obrázek a nemáte ho kam nahrát. Image hosting poskytuje formulář, pomocí kterého lze vybrat obrázek uložený v počítači a nahrát jej na web. Po skončení nahrávání server zobrazí URL adresu obrázku na síti. Pokud tuto adresu teoreticky kdekoliv použijeme, zobrazí se obrázek. Prosté, jednoduché, účelné. Pokud vám nevyhovuje žádná z výše popsaných služeb, nic nebrání tomu, abyste si zprovoznili vlastní – soukromou. Vynikajícím softwarem je například projekt Plogger www.plogger.org). Dále budete potřebovat hostovací prostor na webovém serveru, podporu skriptovacího jazyka a někdy i databázi.



Plogger
Instalace tohoto systému se skládá ze stažení archivu, rozbalení obsahu a jeho nahrání na webový server. Potom administrátor otevře stránku, v níž je potřeba vyplnit informace o SQL serveru a údaje potřebné k přihlašování. Jakmile se konfigurace uloží, můžete se přihlásit a začít plnit fotografiemi své první album. Plogger umí obrázky třídit do alb a kolekcí, což pro většinu uživatelů plně dostačuje. Každý obrázek může být doplněn popisem a (neregistrovaní) uživatelé k němu mohou přispívat svými
komentáři. V obrázcích lze vyhledávat a uživatelé mají k dispozici zrychlenou navigaci mezi kolekcemi. Protože se předpokládá, že uživatel do systému importuje hodně fotografií současně, existuje možnost nahrávání pomocí FTP. Galerie v systému Plogger tak spolupracuje s běžně používanými aplikacemi pro správu digitálních fotografií (aplikace při uploadu obrázků neví, že se nejedná o běžný statický hosting, ale o CMS). Nevýhodou, kterou má Plogger oproti veřejným galeriím, je hlavně skutečnost, že se jedná o jednouživatelský systém. I když s pomocí Ploggeru může pochopitelně své obrázky publikovat více lidí, systém je koncipován jako osobní galerie. Jeho administrátor musí být také technicky zdatnější než běžný uživatel veřejné galerie. To se týká hlavně samotné instalace, ale i běžné práce se systémem. Vždy také existuje riziko, že dojde k selhání a s poruchou CMS vám technická podpora hostujícího serveru skoro určitě nepomůže. I za běžného provozu pak může docházet
k mimořádným událostem. Celkově ale můžeme Plogger doporučit – pokud to s webovou galerií myslíte opravdu vážně. Kam dát ty fotografie V následujícím textu vám představíme několik webových galerií. Otázku, která je nejlepší, za vás sice nezodpovíme, ale pokusíme se co nejvíce pomoci s hledáním toho nejvhodnějšího řešení.
Základními kritérii při rozhodování pro nejvhodnější webovou galerii jsou: typ serveru, velikost nabízeného místa, uživatelské funkce a omezení.
Typy serveru byly probrány v předchozím textu.Velikost hostovacího prostoru pro fotografie ukazuje, kolik (a jak kvalitních) obrázků můžeme na web umístit. Je zřejmé, že požadavky na místo se u různých uživatelů liší. Profesionálovi nestačí místo, na které je obyčejný uživatel schopen umístit celou svou několikaletou tvorbu. Naproti tomu „obyčejný“ uživatel jen stěží ocení funkce určené profesionálům, kterým nemusí rozumět a jež mu budou pouze komplikovat život. Po funkční stránce nicméně existuje minimum, jež by měla splňovat každá použitelná galerie. Omezení jsou dána charakterem serveru a politikou jeho provozovatele. U placených serverů jsou uživatelské možnosti, garance spolehlivosti galerie, garance před ztrátou dat v případě poruchy serveru a možnosti uživatele/provozovatele nakládat s jeho obsahem definovány ve smlouvě. U volně dostupných služeb písemná smlouva neexistuje, a tak je dobré věnovat alespoň trochu času pročtení obchodních podmínek provozovatelů. Velkou roli při výběru hrají reference ostatních uživatelů a vůbec uživatelská „komunita“, kterou daný server má. Obdobně, jako třeba blogovací systémy nebo klasický webhosting, mají
i galerie své reference a důležité pochopitelně je, aby byly co nejvíce kladné.

Picasa Web Albums

picasaweb.google.com
Picasa je velmi oblíbený program pro správu fotografií v počítači od společnosti Google. I když ani zdaleka nenabízí to, co některé komerční produkty, má dvě velké výhody: velmi jednoduché ovládání a cenu – je zadarmo. Jednou z jeho dobrých vlastností je také možnost exportu fotografií na web. K tomu slouží Picasa Web Albums. Pro jejich použití není nutné mít Picassu, ale zato musíte mít účet na serverech Google. Ten si lze snadno založit, případně použít přihlašovací údaje z Gmailu nebo
jiné služby. Picasa Web Albums nabízí svému uživateli velkorysý 1 GB prostoru pro uložení fotografií. Obrázky lze třídit do alb s tím, že každému z těchto alb je možné nastavit přístupová práva. Google rozlišuje alba určená k veřejnému použití a alba s omezeným přístupem. K těm se dostanou pouze vámi určení uživatelé. Jednoduše jim e-mailem pošlete unikátní link. Exportované fotografie lze ukládat ve třech stupních kompresu JPEGu a ve třech rozlišeních.
Rozhraní služby i její ovládání je velmi jednoduché a odpovídá lokálnímu programu Picasa. Za poplatek lze přikoupit další místo pro uložení fotografií, ale také „vyšší spolehlivost“ serveru. Pro uživatele, který si chce prohlédnout obsah vašich alb, systém nabízí službu vyhledávání podle klíčových slov (jsme přece u Googlu).
Uložené fotografie lze objednat k tisku, nicméně tato služba je v Česku dosti komplikovaná. Pro jakoukoliv práci s alby, tedy i pro prohlížení, musíte být přihlášeni v systému, což komplikuje přístup náhodných uživatelů. Nicméně to není největší vada této služby. Ta spočívá ve skutečnosti, že Picassa Web Albums nepodporuje jiné souborové formáty než JPG. A to hlavně fotografům s profesionálnějšími ambicemi hází velký klacek pod nohy.



Pic Tiger
www.pictiger.com
Velmi hezkou vlastností této služby je možnost rychlého a anonymního nahrávání obrázků. Používá se tehdy, pokud potřebujete umístit na web jeden obrázek, abyste na něj mohli odkazovat například z diskusního fóra. Služba také umí po nahrání obrázku poslat vybraným uživatelům e-mail s odkazem, což velmi zjednodušuje práci.
Pokud potřebujete stejným způsobem nahrát více souborů, Pic Tiger to rovněž zvládne. Stejně tak ale umí i zpracovat archiv typu ZIP obsahující obrázky, což je neobyčejně příjemná funkce.
I když server disponuje i funkcemi pro registraci uživatele a standardní webové galerie, zdá se, že s nimi má problémy, a proto je nedoporučujeme používat. Pro rychlé nahrání obrázku se ale jedná o příjemnou a velice jednoduchou službu. Tato služba je ještě vylepšena o možnost umístit příslušný formulář na své vlastní stránky a nahrávat tak obrázky podobným způsobem, jak funguje například vyhledávání. Podobným programem je dále například InselPix (www.inselpix.com), který rovněž funguje jako jednoduchá služba pro hostování obrázků. Na rozdíl od Pic Tigeru ale umí nahrávat jen jednotlivé fotografie. Po nahrání obrázku jsou odkazy zobrazeny v několika různých formátech.

Photo Bucket
www.photobucket.com
Photo Bucket je službou určenou především amatérům a běžným uživatelům. Tento server nabízí také možnost bezplatné nebo placené služby. U bezplatné služby je vám k dispozici 1 GB prostoru, jednotlivé fotografie ale nemohou být větší než 1 MB a přístupné nejsou ani některé další volby.
Ačkoliv hlavním účelem Photo Bucket je pracovat s fotografiemi, server zvládá i video (do délky pěti minut). Co je potěšitelné: jsou podporovány obvyklé grafické formáty. Uživatel může obrázky třídit do alb, připravovat krátké prezentace a také sdílet alba na jiných serverech. Pro návštěvníka Photo Bucket je k dispozici možnost neregistrovaného prohlížení a prohledávání snímků. Jak jsme už uvedli, obrázky mohou být šířeny také na jiných serverech (jako populární Facebook). Služba se chlubí, že obsahuje již řádově miliardy obrázků a jejich počet stále stoupá. Pokud jde o ovládání a použití, PhotoBucket nabízí lepší funkce než Google Picasa. Vyžadujete-li profesionální funkce, pak se vyplatí uvažovat o placené službě. Její součástí je totiž mimo desetinásobného prostoru také možnost nahrávat fotografie pomocí FTP a tedy komunikace s programy pro off-line správu. Největší nevýhodou PhotoBucket je omezení velikosti obrázku v bezplatné verzi služby. Naproti tomu jako velké plus vidíme podporu videa a možnost sdílení galerií.



Flickr
www.flickr.com
Flickr je volně dostupný systém webové galerie, který je provozován jako jedna ze služeb na portálu Yahoo!. Registrovaný uživatel (registrace je k plnohodnotnému používání podmínkou, avšak pokud máte účet například na emailu Yahoo!, pak si vystačíte s ním) získá přístup k prostoru pro nahrávání fotografií. Ten činí 100 MB ovšem na měsíc. V praxi to znamená, že jakmile veškerý prostor vyčerpáte svými fotografiemi, musíte počkat na nový měsíc a prostor se zase o 100 MB zvětší. Filckr umožňuje nastavit oprávnění k jednotlivým fotografiím v době, kdy jsou nahrávány. Obrázky lze omezit na definované skupiny uživatelů, nebo je učinit veřejnými. Nesmírně důležitým bodem v procesu publikace obrázku je zadávání klíčových slov, podle kterých jsou pak fotografie tříděny. Klasickou kategorizaci jednotlivých obrázků do alb zde totiž nenajdeme. Namísto toho je možné vytvářet dynamické sady, kterým se říká „sets“. Je to pohodlné, ale pro některé uživatele to může být řešení, které budou považovat za nelogické nebo hůře pochopitelné. Uživatelské vlastnosti Flickru se skládají z možnosti hodnocení fotografií a také z funkce RSS kanálu. Tím si můžete objednat informace o nových obrázcích od každého registrovaného uživatele (k tomu není nutné vlastnit svou registraci ani být přihlášen). V rámci uživatelů se dále rozlišují tzv. proudy „photostream“. Jednotlivé obrázky mohou být v rámci aplikace uloženy v různých velikostech, podporovány jsou různé formáty s tím, že při publikaci obrázku dochází k automatické konverzi na JPG. To je ale vlastnost i jiných galerií a jediný, komu to může vadit, jsou fotografičtí profesionálové. Běžný uživatel naproti tomu ocení možnost obrázky exportovat do diskusních skupin (serveru Yahoo!), doplnit do svého blogu (obdobně), dokonce umístit fotografii na virtuální mapu či snímek z výšky. To se hodí u krajinářských fotografií, kde mapa přidává obrázku novou perspektivu. Nevýhody serveru Flickr jsou zejména v oblasti jazyka. Čeština není podporována, Yahoo! není portál, který by u nás byl příliš populární. Nicméně pokud vám nevyhovuje služba od Google, pak rozhodně zkuste tuto. Je propracovanější.

Fotografování
galerie.fotografovani.cz
Fotografování je specializovaným českým serverem věnovaným digitální fotografii. Jeho součástí je také galerie obrázků. Předem musíme říct, že tato galerie není masová a obecná služba. Jedná se o galerii určenou pro nadšence a částečně i profesionály v oblasti digitálního focení. Umisťovat sem rodinné momentky, případně obrázky z pohostinství by bylo značně nevhodné a autoři serveru si podobné pokusy ani nepřejí. Pro nahrávání fotografií je nutná registrace. Na uživatele pak v systému připadne 20MB datová kvóta. Obrázky lze ukládat pouze do předdefinovaných galerií a autoři upozorňují na fakt, že je zajímá především kvalita. Systém obsahuje funkci pro hodnocení a komentování fotografií (dostupnou taktéž jen registrovaným uživatelům), autorovi fotografie umí poslat e-mail v případě, že obrázek byl někým okomentován.

Byl pro vás článek přínosný?