Hlavní navigace

ČTÚ přibrzdil RadioMobil

1. 4. 1999

Sdílet

Firma RadioMobil, provozoval sítě mobilních telefonů Paegas, zahájila přibližně v polovině loňského roku službu ...


Firma RadioMobil, provozoval sítě mobilních telefonů Paegas, zahájila přibližně v polovině loňského roku službu Paegas Internet Call. Ta umožňovala telefonovat levněji do zahraničí. Toho bylo dosaženo tak, že telefonní hovor byl digitalizován a do zahraničí odveden po internetové lince. Tím trochu utrpěla kvalita, ale tato služba si přesto našla okruh zákazníků (především z řad soukromých uživatelů). Za tuto službu obdržel RadioMobil na loňském Invexu křišťálový disk a za další služby (například Paegas Info) získal koncem února cenu kongresu GSM operátorů ve francouzském Cannes za nejlepší technologickou inovaci na trhu GSM.
Tato služba však byla Telecomu trnem v oku, neboť tak trochu obcházela jeho monopol na mezinárodní hovory. Proto Telecom podal stížnost na ČTÚ. Celá věc je dosti složitá v tom, jestli telefonní hovor, který do zahraničí odchází po Internetu, je ještě možné za telefonní hovor označit. Podle praxe, která je uznávána ve vyspělých zemích, to telefonní hovor není. Na to, jak složitý právní problém to je, ČTÚ až podezřele rychle prohlásil, že to telefonní hovor je, a tudíž RadioMobil porušuje exkluzivitu Telecomu na mezinárodní hovory, kterou mu nadělil pan (tehdy ministr) Dyba. RadioMobil se samozřejmě odvolal, nicméně toto odvolání bylo zamítnuto. Proto byl RadioMobil nucen 25. února v 17.00 tuto službu zastavit (toto datum opět získalo nepříjemnou příchuť). Tímto se Česká republika jaksi vyřadila z civilizovaných zemí, kde je IP telefonie zcela běžnou záležitostí.
Pro objektivitu nutno připomenout, že Telecom se chová dosti podobně jako RadioMobil. Ten také znemožnil používání předplacených karet CzechMATE od Telecomu, které umožňovaly levnější hovory do zahraničí (na úrovni obyčejné telefonní stanice) a volání po České republice.
Jsou zde ale i důvodné námitky, že ČTÚ nepoužívá vůči telekomunikačním operátorům stejný metr. RadioMobil si již po dva roky stěžuje na bezdrátové smyčky Telecomu Hughes, které běží ve stejném pásmu jako síť GSM, ale s mnohem větším výkonem, a proto ruší signál sítě Paegas (jež s ním frekvenčně sousedí). Obdobně také ČTÚ každoročně schvaluje dosti nehorázná zdražování telekomunikačních poplatků.
Tímto rozhodnutím není poškozen jen RadioMobil (a jeho klienti). Je jím zpochybněno podnikání mnoha dalších firem, které také internetovou telefonii nabízejí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku