Hlavní navigace

Celorepubliková konference KPPM

1. 2. 1998

Sdílet

Jako každá organizace, tak i Klub přátel počítačů Macintosh (KPPM) má svá pravidelná setkání. Dne 13. prosince ...


Jako každá organizace, tak i Klub přátel počítačů Macintosh (KPPM) má svá pravidelná setkání. Dne 13. prosince 1997 se uskutečnilo v pořadí druhé celorepublikové setkání, ale ve srovnání s předešlým nesrovnatelně bohatší o
informace. Setkání se odehrálo v prostorách Strojní fakulty ČVUT v Technické ulici číslo 4, Praha 6 - Dejvice. Začátek byl zvolen na desátou hodinu dopolední, takže i mimopražští měli šanci se na tuto akci dostavit relativně včas.

Zahájení se ujal předseda Klubové rady Jan Koudelka, který představil Klubové CD, jež bylo stejně tak jako setkání, v pořadí druhé. Co přináší toto CD? Průřez nejzajímavějším softwarem, hodně informací a nástrojů pro příznivce platformy Macintosh. Snad nejzajímavějším je operační systém Mac OS 7.6.1 CZ, který je dostupný prostřednictvím CD právě jen pouze členům Klubu. Rozhodně neméně zajímavým softwarem je QuickTime verze 3.0, který je na CD ve druhé beta verzi. Nejužitečnějším softwarem pro uživatele platformy Macintosh, je Mac PC verze 3.1, produkt pro převod dokumentů z PC na Maca a naopak. Pro uživatele, kteří jsou častými návštěvníky na sítích Internetu, je zde nový WWW prohlížeč a editor Netscape Navigator verze 4.0.4. Pro živější a hravější členy zde byl věnován prostor, kde mohli najít například hru Quake Preview či Carmageddon Demo. Představení CD bylo klientem pro připojení na BBS - Inferno FirstClass BBS a dalšími programy, jako jsou Winsongs '95, PlayerPro verze 4.5.6 a velice oblíbeného Graphic Converteru již ve verzi 3.0.2. Mastering tohoto CD řídil sám Jan Koudelka, za design zodpovídá Jakub Formánek, grafické zpracování učinil Albert Jindra a intro vytvořil Roman Dekan.

Dalším bodem programu bylo vystoupení pana Němečka, product managera z firmy CDS Apple Computer IMC pro ČR a SR, které bylo zaměřeno na představení nové řady Macintoshů, označovaných podle nově použitého procesoru G3. Tato řada je prozatím rozdělena do dvou větví, a to provedení desktop a minitower, plánuje se však uvedení i klasického věžového provedení. Taktovací frekvence pro větev desktopu jsou 233 a 266 MHz, u větve minitower pouze 266 MHz. Pan Němeček uvedl přesnější specifikaci modelové řady G3, která přináší především zrychlení a úsporu energie.

Po malé přestávce následovala přednáška Ondřeje Čady, známého autora publikace Apple Macintosh, vydané nakladatelstvím GRADA v roce 1992. Jeho přednáška byla zaměřena na představení Rhapsody Developer Release 1. Tato verze systému je určena především pro vývojáře. Ondřej Čada nastínil tři hlavní části tohoto systému, kterými jsou tzv. MACH - kernelové jádro systému, UNIX - přístupný pro zkušenější uživatele a dále pak přeportovaný OpenStep - který tvoří programovou úroveň. Další důležitou součástí Rhapsody DR1 je nástroj pro Internet, kterým je WebObjects. Rhapsody DR1 nabízí také skvělý nástroj pro vývojáře a tím je Interface Builder. Vyznačuje se jednoduchostí a rychlostí, s jakou lze vytvořit objektově naprogramovanou aplikaci.

Na závěr celého setkání se uskutečnila soutěž o věcné ceny. Každý z členů si mohl odnést také suvenýr v podobě Klubového trička s logem Klubu. Úplný závěr tvořila diskuse v kuloárech akčních týmů. Nejzajímavějším akčním týmem je "CEMUGA Team" (Central Europe Macintosh User Group Association), jenž má za úkolvytvoření nadnárodní organizace podobných klubů v různých zemí Evropy, která by zastřešovala tyto národní organizace v jednu centrální.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku