Hlavní navigace

Canon pomáhá národním parkům

1. 9. 2006

Sdílet

Canon CZ, s.r.o. společně se všemi čtyřmi národními parky v ČR podepsal dlouhodobou smlouvu o vzájemné spolupráci...


Canon CZ, s.r.o. společně se všemi čtyřmi národními parky v ČR podepsal dlouhodobou smlouvu o vzájemné spolupráci, na jejímž základě se firma Canon oficiálně stala "Generálním partnerem národních parků ČR". Důvodem tohoto kroku je snaha konkrétními činy naplňovat ideu celosvětové firemní filozofie Canonu-Kyosei s její hlavní myšlenkou: harmonicky žít a pracovat, napříč všemi společnostmi, pro společné dobro, tedy s maximálním respektem k životnímu prostředí. Environmentální myšlení tak zaujímá ve vizi společnosti Canon v 21. století prominentní roli. Ekologické aktivity se prolínají významnou řadou oblastí působení firmy Canon od vytvoření systému totální cirkulace produktů zahrnujícího vývoj, výrobu a prodej, po navrhování produktů šetrných k přírodě či dodržování přísných mezinárodních norem ISO pro správu životního prostředí. Zmíněná partnerská spolupráce společnosti Canon s národními parky zahrnuje zejména pravidelnou materiální a finanční podporu nejrůznějších ekologických projektů národních parků s cílem uchovat jedny z posledních přirozených nebo přirozenému stavu blízkých přírodních celků u nás.
www.canon.cz/sponzoring/index.html

Sony‘s GPS-CS1



Nejednoho náruživého fotografa jistě napadlo, že kromě času a data by u svých fotografií měl rád automaticky zaznamenáno i místo pořízení tak, aby za pár měsíců či let bylo snadné určit, odkud který snímek pochází. Takový zákazníci jistě přivítají nedávnou zprávu společnosti Sony oznamující GPS-CS1, přenosný GPS přijímač a software, který výše zmíněné umožňuje. Konkrétně to funguje tak, že při zapnutí přístroj každých 15 sekund zaznamená, kde se právě nachází a pokud ho máte s sebou, zachytí místa, kudy procházíte. Tyto údaje mohou být později spárovány s fotografiemi podle času jejich pořízení. Proto musí být čas ve fotoaparátu přesně nastaven, přičemž čas v GPS-SC1 se natavuje automaticky ze satelitu.
To vše je teorie, jak to však funguje v praxi? Naštěstí naši kolegové v Tokiu měli možnost GPS-SC1 vyzkoušet, takže se můžeme podělit o zkušenosti. Největším problémem je ztrácení signálu, což je ovšem spíše způsobeno výškovými budovami v Tokiu než nedostatky v samotné jednotce. Dočasná ztráta GPS signálu neznamená, že by fotografie nebyly spojeny s místem pořízení, program Sony GPS Image Tracker, který místo pořízení zapíše do metadat JPEG obrázku, prostě použije nejbližší možné údaje.
Jednou ze starostí bylo, zda jednotka spolupracuje dostatečně dobře i s přístroji jiných značek než Sony. Teoreticky by to neměl být problém, protože GPS i JPEG metadata jsou standardizována, ovšem samotné vyjádření Sony nebylo příliš sebejisté a v zásadě garantuje provoz právě jen s kamerami Sony. Naše zkušenost byla dobrá, jednotka bez problémů pracovala s přístroji Pentax Optio a Nikon D70, jde tedy o to, aby daný fotoaparát podporoval JPEG soubory s EXIF 2.1 metadata standardem.
Je to vítaná změna oproti přístrojům, jejichž spolupráce s ostatními je omezena jen na vlastní značku. Výstupem GPS-SC1 je vlastně obyčejný TXT soubor, takže šikovný nadšenec by mohl zajistit i jiné využití, například spolupráci i se staršími fotoaparáty.
Máte-li kameru Sony s aktuální verzí Sony Motion Picture Browser, software se postará o propojení získaných geografických údajů přímo s Google Maps, takže na mapě lze snadno vidět místo pořízení snímků. Taková spolupráce s jinými značkami je zatím omezená, ale již nyní se na internetu objevují weby věnované řešení těchto otázek.
A nakonec jedna dobrá zpráva o GPS-CS1 a tou je cena, která se v Japonsku i USA pohybuje kolem 150 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?