Hlavní navigace

Asus Eee PC 701

1. 1. 2008

Sdílet

Miniaturní a ultralehký notebook zůstává pro většinu smrtelníků nedostižným snem. Ne že by podobné modely ne-ex...


Miniaturní a ultralehký notebook zůstává pro většinu smrtelníků nedostižným snem. Ne že by podobné modely ne-existovaly, většinou ale bývají velmi drahé. Tedy alespoň doteď byly.
Za zlomek ceny podobně koncipovaných konkurenčních modelů Asus představuje vcelku schopný přenosný přístroj, který jistě ocení především studenti, lidé trávící spoustu času na cestách či všichni zájemci o malý a levný počítač určený pro jednoduché surfování webem, zpracování textových dokumentů a mailování.
Na druhou stranu je třeba říci, že technické specifikace přístroje s názvem Eee PC jsou vcelku skromné a počítač tak není určen pro každého. Také úložného prostoru je k dispozici naprosté minimum – přístroj je vybaven pouhými 4 GB pevné paměti a z toho si ještě 2,4 GB zabírá operační systém. Také 512 MB operační paměti je v časech minimálně gigových pamětí notebooků jistým zklamáním – tedy pokud srovnáváte EeePC s klasickým notebookem. Ovšem tomuto označení se Asus brání a sám Eee jako notebook neprofiluje. Ovšem uživatelé jsou jiného názoru a zcela jasně si Eee zařadili mezi ultrapřenosné notebooky.

Život s Linuxem

Během bootování nás nevítá obvyklý zvuk Windows, díky speciální licenční smlouvě je počítač vybaven vlastním operačním systémem Asus Desktop OS na linuxovém základě. PC s Linuxem již v listopadu představila společnost Dell a lze předpokládat, že se s tímto systémem budeme setkávat stále častěji, neboť je velmi zajímavou alternativou drahých Windows. Přitom je ale nutné mít na paměti, že práce s Linuxem se od ovládání běžných „oken“ dosti výrazně liší.
U Asusu to naštěstí dobře vědí a vynasnažili se, aby se s počítačem pracovalo co nejsnáze. Pracovní prostředí napodobuje v maximální možné míře prostředí Windows – například na místě, na kterém se obvykle nachází tlačítko Start, najdeme podobně fungující ikonu Home, na ploše se zobrazí správce úloh s ikonami spuštěných programů a povědomě působí i ovládací prvky pro změnu velikosti oken.
Šikovná ikonka se smajlíkem vpravo dole otevře seznam rad a tipů pro práci s Eee PC, zelená ikona s emblémem SOS zase otevře seznam aplikací běžících na pozadí a nabídne jejich ukončení. Zato tenká lišta s ikonami při dolním okraji okna nás poněkud zmátla – často jsme spouštěli aplikace mimoděk, což ubírá cenné kilobyty z už tak malé paměti a navíc tím trpí přehlednost správce úloh.
V případě potřeby lze do počítače nainstalovat i Windows XP, to ale využijí asi jen majitelé používající Eee PC na služebních cestách. Ve většině případů si bohatě vystačíme s aplikacemi běžícími pod vlastním operačním systémem, mezi něž patří například webový prohlížeč Mozilla Firefox, e-mailový klient Thunderbird nebo kancelářská sada OpenOffice.org.
S PDF soubory, hudbou ve formátu MP3, videozáznamy či fotografiemi ve vysokém rozlišení jsme neměli žádné problémy, přístroj si velmi dobře rozuměl i s USB flashdisky. Načítání souborů je někdy poněkud zdlouhavé a některé programy mají do elegance daleko, funkčnost jim ale neschází. Ani s multitaskingem nejsou žádné zvláštní problémy – přístroj nám bez potíží umožnil pracovat s tabulkami v Excelu a přitom na pozadí přehrávat hudbu ve formátu MP3.
Velkou pochvalu zaslouží nízká hmotnost, činící pouhých 0,9 kg. Notebook je vybaven touchpadem s tlačítkem zastupujícím levé a pravé tlačítko myši. Touchpad lze využít i místo kolečka myši k pohybu po stránce nebo dokumentu. Klávesnice není podle očekávání nijak velká, bude proto vyhovovat hlavně lidem s menšími prsty.
Kromě slotu na paměťové karty SD/MMC je počítač vybaven třemi porty USB 2.0, VGA konektorem pro monitor, ethernetovým portem, Wi-Fi ve standardu 802.11b/g a vestavěnou webkamerou s mikrofonem. Baterie by měly vydržet zhruba tři a půl hodiny.
Mezi nedostatky zato patří poměrně výrazné zahřívání přístroje během provozu a také dosti nepříjemný hluboký tón, který počítač za chodu vydává.

Verdikt

Po technické stránce Eee PC zdaleka nepatří ke špičkovým notebookům – nelze na něm například stříhat videozáznamy nebo složitěji zpracovávat digitální fotografie. Také se nedá využít jako multime¬diální centrum domácnosti. Na druhou stranu nabízí slušnou řádku funkcí za velmi nízkou cenu a může si ho tak dovolit prakticky každý, pro koho hrají při výběru hlavní roli malé rozměry a nízká hmotnost.

Základní parametry Asus Eee 701

Procesor: Intel Celeron 900 MHz
Operační systém: Asus Desktop
Operační paměť: 512 MB DDR RAM
Úložiště: 4 GB pevné paměti (volná uživatelská paměť 1,6 GB)
Displej: 7" (17,8?cm)
OstatnI: Wi-Fi 802.11b/g; 3× port USB 2.0; slot na paměťovou kartu SD/MMC
Rozměry: 226 × 165 × 36?mm
Hmotnost: 0,9?kg
Klady: zajímavý koncept, rozměry, hmotnost
Zápory: cena, značně vyšší než při představení
Cena vč. DPH: 8–12 000?Kč
http://cz.asus.com
Hodnocení: 4

Eee PC bude mít Windows XP

Eee PC je notebook určený především pro děti a rozvojové trhy. Váží necelý kilogram a je vybaven mimo jiné displejem se sedmipalcovou úhlopříčkou (17,8 cm). V prvních verzích běží operační systém Linux v distribuci Xandros, Asustek ale plánuje zájemcům nabídnout i verzi se systémem Windows XP.
Eee PC sklidil vcelku výraznou chválu coby levná alternativa k běžným notebookům a zařadil se tak po bok obdobně koncipovaným přístrojům, k nimž patří například XO vyráběný v rámci projektu OLPC (One Laptop per Child čili Notebook pro každé dítě). Autoři projektu OLPC doufají, že se jim podaří cenu jejich notebooků snížit na magickou hranici sta dolarů (cca 1 900?Kč, v současné době se přístroje prodávají zhruba za dvojnásobek). Obliba ultralevných notebooků zkrátka roste a do této stále populárnější oblasti hodlá proniknout i Microsoft. Jednou z možností je právě Eee PC – verze s Windows XP se podle Asusteku měla začít prodávat již v roce 2007. Český a slovenský trh se této varianty dočká, pokud vůbec, nejdříve koncem první poloviny roku 2008.
Novější systém Vista se pro levné notebooky příliš nehodí, má totiž mnohem vyšší systémové požadavky zejména na operační paměť a volný prostor na pevném disku. První modely Eee PC s Linuxem, chystané na britský trh (ten je prvním trhem v Evropě, kam PC Eee zamiřila), stojí 219 liber (cca 10 000 Kč), komponenty nutné k provozu Windows XP ale tuto cenu vcelku výrazně zvýší. Další problém Windows XP spočívá v tom, že se je Microsoft snaží postupně stahovat a nahrazovat novým systémem Vista. V současné době hodlá firma prodávat starší verzi do června 2008. Po tomto datu je budoucnost XP značně nejistá.
Na dotaz, zda Microsoft bude systém XP nadále nabízet aspoň v segmentu nejlevnějších počítačů, odpověděl manažer Microsoftu na Tchaj-wanu, že společnost bude tuto problematiku řešit ve spolupráci se svými obchodními partnery. Dále se na toto téma odmítl vyjadřovat.Během prezentace modelu Eee PC na Tchajwanu předvedl Asustek novinářům i jeden typ s operačním systémem Microsoft Windows XP Professional a aktualizací Service Pack 2. Hardwarová výbava počítače se přitom nijak nelišila od levnějších linuxových verzí – tvořil ji mj. procesor Intel Celeron M 900 MHz, paměť 512 MB DDR2 DRAM a flash paměť s kapacitou 4 GB.
V softwarové výbavě Eee PC s Windows se nacházela například kancelářská sada Office 2003 s programy Excel, PowerPoint a Word. Linuxová verze Eee PC ovšem nabídla přes 40 aplikací, mezi nimiž nechyběl populární program Skype pro internetové telefonování, webový prohlížeč Firefox či rychlé odkazy na webové aplikace Google Documents a další internetové služby. Do výbavy notebooků patřil i předinstalovaný textový procesor a hry pro děti. Ke konci října 2007 prodal Asustek podle prezidenta společnosti Jerryho Shena na 100 tisíc kusů Eee PC, do konce roku by toto číslo mělo narůst na 400 tisíc. V roce 2008 plánuje firma prodej 3,8 miliónu těchto počítačů – na tomto čísle by se měla podílet mimo jiné i objednávka na milión kusů od nejmenované vlády, která hodlá modely Eee PC vybavit školy. Velký zájem vzbudily tyto počítače i v Británii, kde je mnozí považují za velmi dobrou platformu zejména pro méně náročné aplikace. Mezi nejvážnější zájemce se řadí například uživatelé Psionů, kteří s malým displejem nemají problém a dlouho hledali náhradu za své staré modely. Ani konkurence nespí – v nedávné době se začal prodávat model XO z produkce skupiny OLPC, kterou založil profesor Nicholas Negroponte z Massachusetts Institute of Technology. Kupují ho zejména vlády rozvojových zemí a s cenou 200 dolarů (cca 3 800?Kč) je levnější než Eee PC, výrobci však přijímají pouze objednávky na minimálně 10 tisíc kusů.
Vývoj tohoto notebooku trval tři roky a původně se nepředpokládalo, že by mohl být dostupný uživatelům na rozvojových trzích. Skupina OLPC ale zahájila speciální program Give 1 Get 1, v jehož rámci si zákazníci ve Spojených státech mohou za 400 dolarů (cca 7 600?Kč) koupit dva notebooky. Jeden si následně nechají a druhý darují dětem v rozvojových zemích.

Byl pro vás článek přínosný?