Hlavní navigace

Acer Aspire One A150-Bw

1. 11. 2008

Sdílet

Úspěch se neodpouští, to platí jak v našich luzích a hájích, tak i na Tchaj-wanu. Sotva se ukázalo, že konk...


Úspěch se neodpouští, to platí jak v našich luzích a hájích, tak i na Tchaj-wanu. Sotva se ukázalo, že konkurencí prvotně vysmívaný Asus Eee PC se stává hitem, tak než by člověk řekl „Číňan“, objevily se na trhu jejich vlastní modely, které jdou ubohému Eee tvrdě po krku. Dopomohl tomu samozřejmě i Intel se svým procesorem Atom, kdy nabídl potřebné komponenty pro zcela novou koncepci označovanou jako netbook. Tato kategorie bleskově zaplnila mezeru mezi subnotebooky a smartphony. Nabízejí totiž částečné možnosti prvních za cenu druhých – jen se podívejte třeba na cenu Nokia E71 nebo některého HTC Touch.
V čele pronásledovatelů Asusu jasně stojí společnosti Acer a MSI, které mají jako značky podobnou cílovou skupinu i prodejní strategii. Ostatní výrobci stojí tak trochu bokem – buď spoléhají na sílu své značky, nebo nabízejí jinak koncipované modely. Acer do tohoto boje, který na poli netbooků bude ještě nějaký čas trvat, nasadil model Aspire One, a to hned ve dvou variantách – One A150 a One A110. A110 má ve výbavě SSD disk a je dodáván s Linuxem, A150 disponuje pevným diskem a předinstalovány jsou MS Windows XP. My jsme pro dnešní test zvolili verzi One A150, která je z našeho pohledu více univerzální. Acer Aspire One A150 je postavený na čipsetu Intel 945GME a prodáván je v konfiguraci s procesorem Intel Atom N270 (1,6 GHz), 1 GB RAM, 120GB pevným diskem a 8,9" displejem WSVGA (1 024 × 600). Ve výbavě nalezneme tři USB porty, dvojici vestavěných reproduktorů, audio in/out, konektor D-Sub (VGA) a dvojici čteček paměťových karet.
První věcí, na kterou si budete muset při používání zvyknout, je touchpad s netypicky umístěnými tlačítky. Ta nejsou klasicky na spodní straně touchpadu, ale po jeho stranách. Pro práci s dokumenty to není nejšťastnější řešení. Největší slabinou tohoto netbooku je ale jeho displej. Povrchová úprava LCD je totiž přece jenom příliš lesklá a abyste něco viděli i za jasného dne, musíte podsvícení nastavit na jednu z nejvyšších hodnot. Tolik k samotnému displeji, pravda je ovšem taková, že pokud by byl v přístroji lepší displej, navýšilo by to jeho cenu a stal by se pro cílovou skupinu nezajímavý. Displej tak tedy nejvíc doplácí na hledání kompromisu mezi výbavou a cenou.
Integrovaná grafika Intel 945GM dostačuje svým výkonem na přehrávání multimediálního obsahu a na jednoduché hry. Co se však na Aspire One povedlo, to je klávesnice, která nabízí dostatečnou velikost kláves a psaní na ní je velice příjemné. Velikostí se blíží klávesnicí 12palcových „pravých“ subnotebooků. Pochvalu si zaslouží i bytelnost šasi, které poskytuje celému netbooku dobrou ochranu a solidní ukotvení displeje. Uspokojivá byla i výdrž na baterie, kdy jsme se v průměru pohybovali okolo 5 hodin. Jde ovšem o výsledek se 6článkovou baterií, standardně je dodávána bohužel pouze 3článková, s níž vydrží One v pohotovosti okolo 2:45 hodin. 8 0656/TJi ?
Acer Aspire one není dokonalým řešením, ale úspěšně naplňuje základní myšlenku netbooků – být připojen kdekoliv, umožnit základní práci a sdílet multimédia. Také nabízí dobrou výbavu v podobě portů, jež je na úrovni levnějších notebooků, a dostatečný výkon na to, co by leckdo označil za duch mobilního životního stylu.

Acer Aspire One AOA 150-w

Model: LU.S040B.090
CPU: Intel Atom N270 (1,6 GHz)
Čipset: Intel 945GME
LCD: 8,9" CrystalBrite WSVGA 1 024 × 600
RAM: 2× 512 MB DDR2 533 MHz
HDD: 120 GB
GPU: Intel GMA 950
Wi-Fi: ano, 802.11 b/g
Čtečka paměť. karet: ano
Webkamera: ano
CD/DVD mechanika: není
Baterie: lithium-Ion tří článková
Rozměry: 170 × 29 × 249?mm
Konektory: VGA (D-Sub), RJ-45, 3× USB 2.0, Sluchátka, mikrofon, DC-in jack, SmartCard slot
Hmotnost notebooku:
1 060 gramů
Hmotnost notebooku s nabíječkou: 1 362 gramů
Operační systém: MS Windows XP Home Edition
Záruka: 12 měsíců (nákup na IČO), 24 měsíců pro koncového uživatele
? povedená klávesnice, nízká hmotnost
? LCD displej, vyšší prodejní cena
Cena vč. DPH: 10 500?Kč
Poskytl: Acer Inc.,
www.acer.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku