Hlavní navigace

Acer Aspire 5112WLMi

1. 9. 2006

Sdílet

Notebook, který překvapí slušnou výbavou a rozhodně neurazí poskytovaným výkonem Po delším čase se na trhu ...


Notebook, který překvapí slušnou výbavou a rozhodně neurazí poskytovaným výkonem


Po delším čase se na trhu objevuje slušně navržený kousek, který není postaven na platformě Centrino, ale využívá mobilní procesor od AMD. Na našem trhu aby člověk takový model skutečně pohledal. Ve větší míře se u A-brandů setkáme s notebooky s Turiony u HP, Fujitsu Siemens a Aceru. A právě od posledně jmenovaného výrobce pochází testovaný a popisovaný model.
Počítač je postaven na druhé generaci Turionů uvnitř nalezneme AMD Turion 64 x2 TL60 (1,6 GHz), podpořený 1 GB operační paměti. Konfigurace Aspire 5112WLMi (358 x 269 x 34 mm, 3 kg) zahrnuje i 120GB disk SATA a grafickou kartu ATi Mobility Radeon X1600 (512 MB HyperMemory). Samozřejmě nechybí obvyklá sestava portů 4x USB 2.0, 1x IEEE1394 (FireWire), FIR, S-Video, RJ11, RJ45, line-out/in, ani sloty PC Card (1x type II) 1x ExpressCard/34 nebo čtečka 5v1 (MS, MS-Pro, MMC, SD, xD-Picture). V notebooku je integrována i kamera OrbiCam 0,3 mpix. O bezdrátovou komunikaci se postarají moduly Wi-Fi 801.11b/g a integrovaný Bluetooth. V příslušenství nalezneme i bluetoothový VoIP PC Card modul.
Potěšitelné je, že tento notebook je kromě již na smetiště dějin se odebírajícím konektorem VGA osazen i portem DVI. S využitím externího displeje lze tedy s tímto modelem reálně pomýšlet i na odstřel nějakého toho protivníka v akční hře. Můžeme samozřejmě využít i samotný displej 15,4 WXGA (1 280 x 800), ale musíme si uvědomit, že u této kategorie a za tuto cenu jsou použity displeje s vysokou odezvou a ani jejich další parametry nejsou úplně ideální. Displej je CrystalBright, což u Aceru označuje displej, jehož horní vrstva je tvořena skleněným derivátem, u něhož musíte počítat při tmavším pozadí s možností odrazu okolí nebo vlastní tváře. Naštěstí se tato generace již nechová jako zrcadlo a výsledný efekt lze při běžném používání akceptovat. V každém případě záleží na osobním pocitu řešení má své klady i zápory. Zde "vrchní sklo" v úloze optického filtru pomáhá zvýšit kontrast samostatně jinak přesvětleného displeje. Výsledek je velice přijatelný, nicméně notebook pak nedisponuje nijak zázračnými úhly pohledu. Barevné podání odpovídá potřebám domácího uživatele, kam je tento multimediální notebook také směřován. Jeho celkový výkon v podobě 170 bodů v aplikačním testu SYSmark 2004SE je dobrou hodnotou, odpovídající desktopům s AMD Athlon 64 3400+.

Výdrž na baterie se při nastaveni režimu co nejnižší spotřeby (podsvětlení 60 cd/m2 hranice čitelnosti, nejmenší výkon procesoru) pohybuje na hranici 3 hodin při kombinaci operací jako je čtení PDF dokumentu, práce s textovým i tabulkovým procesorem a hra Pasiáns. V případě přehrávání DVD (maximální hodnoty displeje) se tento čas snížil na 1 hodinu a 42 minut. Aspire 512WLMi je pěkně navržený notebook, který nabídne dostatečný výkon při velice přijatelné ceně. Právě díky ní by mohl tento model čelit přístrojům s Intelem, které v podobné cenové hladině zatím podobný výkon a výbavu nabídnout nedovedou.

Acer Aspire 5112WLMi

pořizovací cena
výbava, VoIP
Cena vč. DPH: 34 720 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku