Hlavní navigace

3rdRail – aneb CodeGear na kolejích

1. 1. 2008

Sdílet

Firma CodeGear pokračuje v rozšiřování produktového portfolia zaměřeného na oblast vývoje webových aplikací. Jed...


Firma CodeGear pokračuje v rozšiřování produktového portfolia zaměřeného na oblast vývoje webových aplikací. Jedním z posledních přírůstků je produkt s železničářským názvem 3rdRail. Uvnitř se však neskrývají žádné pražce nebo výhybky, ale úhledný plug-in do Elipse, určený pro jazyk Ruby a framework Ruby on Rails.
Jazyk Ruby si své místo na výsluní i přes své relativní mládí již vydobyl, byť se stále jedná do značné míry o komunitní záležitost. Svůj podíl na stavu jeho rozšíření má určitá koncepční odlišnost – v klasické podobě se jedná v podstatě o objektové programování z příkazové řádky, a na to „hlavní programátorský proud“ není tak úplně zvyklý. Ovšem když jej uchopí skutečný mistr, vznikají díla, která si s jinými programovacími prostředky v ničem nezadají.
Produkt 3rdRail se snaží nabídnout nástroje a schopnosti klasického integrovaného programátorského prostředí (IDE) i do tohoto specifického interpretovaného prostředí. A že se nejedná jen tak o ledajaký počin, to naznačují velice pozitivní uživatelské ohlasy, dokonce i ze strany samotných tvůrců Ruby.
V čem se snaží produkt vyprofilovat proti konkurenci, které – přiznejme si – tolik zase není (obvyklým vývojářským nástrojem ve světě Ruby je tandem příkazová řádka + textový editor)? Hlavní devizou je propracovaná podpora kombinace programování v editoru kódu s programováním v příkazové řádce (tzv. CodeGear Commanders), kdy programátor okamžitě vidí výsledky svého počínání. Prostředí je vybaveno plnou podporou inteligentního dokončování kódu (dokončování metod, parametrů, kontrola syntaxe), které funguje jak v editoru, tak v příkazové řádce; dále dotaženým prolinkováním výstupů a inspektorem závislostí. Editor kódu pracuje s kontextovými šablonami a zvýrazňováním syntaxe zdrojového kódu, dále pak s refaktoringem přejmenování (pro řadiče, pohledy a akce) a nabízí integrovanou dokumentaci.
Produkt disponuje inteligentní navigací v kódu, která výrazným způsobem zpřehledňuje orientaci v projektu. Jelikož je framework Ruby on Rails určen pro vývoj webových aplikací, je prostředí vybaveno sadou nástrojů, které tento vývoj usnadní – např. integrovaným Mozilla prohlížečem, laděním JavaScriptů, DOM inspektorem, monitorem požadavků a dalšími.
Produkt 3rdRail je skutečně multiplatformní záležitostí – dodává se pro Windows XP a Vista, Linux (standardně Red Hat Enterprise 4 ) a Mac OS X. Součástí výbavy je kompletní instalace IDE, framework RoR verze 1.8.6 s webovým serverem Mongrel, databázové servery MySQL a Interbase. Licenční politika CodeGear nutí uživatele zakoupit produkt za sice relativně přijatelných 6 900?Kč, ale vždy včetně ročního předplatného. Může se to zdát nefér – na druhou stranu jsou plánovány 3–4 nové verze ročně, takže to nemusí být úplně nevýhodné. Negativní dopad na rozhodování potenciálních zájemců se ale vyloučit nedá, protože konkurence je zdarma.

Verdikt

Přestože se jedná o zcela nový a tudíž na řadě míst ještě poněkud „syrový“ produkt, nabízí 3rdRail vývojářskému světu Ruby zajímavé možnosti a nástroje, které nepochybně zvýší produktivitu jejich práce. Vzhledem k tomu, že přináší ucelené vývojářské prostředí vybavené podle „poslední módy“, do značné míry usnadní cestu do světa Ruby a Ruby on Rails právě vývojářům zvyklým pracovat se standardními, čistě editorově orientovanými vývojářskými nástroji.

3rdRail

Intuitivní integrované vývojové prostředí specificky vytvořené pro jazyk Ruby a aplikační rámec Rails.
Klady: propracované IDE pro Ruby on Rails, řešení „vše v jednom“, kvalitní integrované RAD nástroje
Zápory: nekonzistentní dokumentace, cena
K recenzi poskytla firma:
Borland, www.borland.cz
Cena: 8 200?Kč (vč. DPH)
Hodnocení: 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku