Hlavní navigace

250GB přenosný disk Verbatim

1. 12. 2007

Sdílet

O skutečnosti, že společnost Verbatim vstupuje na trh s externími pevnými disky, jsme vás již informovali v minulém ...


O skutečnosti, že společnost Verbatim vstupuje na trh s externími pevnými disky, jsme vás již informovali v minulém čísle PC WORLDu. Do aktuálního vydání se nám již podařilo získat jeden model na testování.
Externí pevný disk Verbatim, s oficiálním označením Verbatim 2.5" Portable USB Hard Drive 250GB, se může pochlubit velmi pěkným vzhledem a malými rozměry (84 × 129 × 18 mm). Zařízení je vyrobeno v kombinaci metalické stříbrné a černé barvy.
Na přední straně disku se nachází nálepka s popiskem Verbatim Smartdisk. Horní stěna je vybavena elegantní LED diodou, která informuje (modrým světlem) o stavu zařízení. Na zadní straně nalezneme mini USB zdířku, přepínač a konektor pro zdroj externího napájení. V běžné praxi nebudete muset využívat ani služeb přepínače, ani externí napájecí adaptér. Ten ostatně není ani součástí balení. Malým přepínačem pak volíte, zda bude zařízení napájeno z USB portu nebo z adaptéru. Při testování jsme však ani ve spojení se stolním počítačem, ani při připojení k notebooku externí adaptér nepotřebovali. Využijete jej pouze v případě, kdy je váš počítač vybaven „slabým“ USB rozhraním, které nedokáže externí disk dostatečně napájet. Než však začnete shánět externí adaptér, zkuste nejprve použít kratší USB kabel, případně zapojit disk do „silnějšího“ (nejčastěji zadního) USB konektoru.
Určitě vás zajímá, jaký pevný disk Verbatim ve svém produktu využil. Je jím výrobek Western Digital s modelovým značením WDC WD25 00BEVE. Jedná se o disk s mini ATA (EIDE) rozhraním, jehož motorek unáší datové plotny rychlostí 5 400 otáček za minutu. Celková kapacita disku je 250 GB. Maximální propustnost rozhraní je 100 MB/s (disk komunikuje rozhraním ATA/100). Vyrovnávací paměť je osm megabajtů.
Pro otestování výkonu disku jsme použili aplikaci HD Tach RW 3.0.1.0. Pevný disk dokáže zapisovat průměrným výkonem 25 MB/s. Shodným výkonem dokáže data i číst. Přístupová doba k infor¬macím činí 17,9 ms. Maximální datová propustnost sběrnice pak je 37,5 MB/s.
Zajímavým doplňkem produktu je doprovodný software. Jde o aplikaci Bounce Back Express, která spolupracuje s pevným diskem Verbatim a umožňuje provádět snadné zálohování dat z PC nebo notebooku na externí disk. Zálohování je možné nastavit podle vlastních potřeb.
Verdikt
S diskem jsme byli velmi spokojeni. Mezi jeho největší výhody patří malé rozměry, vzhled a kapacita 250 GB. Pokud potřebujete USB externí disk pro přenos dat, můžeme vám ho doporučit.

Verbatim 2.5'' ­Portable USB Hard Drive 250GB

Přenosný pevný disk
Kapacita: 250 GB
Rychlost: 5 400 otáček/min.
Rozhraní: USB 2.0
(480 Mbit/s), kompatibilní
s USB 1.1 (12 Mbit/s)
Napájení: USB port
(volitelně adaptér)
Rozměry:
84 × 129 × 18 mm
Podpora: Windows 98SE, ME, 2000, XP a Vista,
Mac OS 8.6, 9.x, Mac OS X 10.1 a novější
Příslušenství: disk, USB kabel, manuál, software BounceBack Express Backup Software
Klady: rozměry, design, nevyžaduje externí napájení, kapacita 250 GB
Zápory: absence napájecího adaptéru
Cena: zatím neuvedena
www.verbatim.com
Hodnocení : 4

Byl pro vás článek přínosný?